A Plakát- és Kisnyomtatványtár használata

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tisztelt Olvasóink!

A Kormány 484/2020 (XI. 10.) Korm. rendelete alapján a könyvtár november 2020. 11-étől felfüggeszti személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatásait. Felhívjuk figyelmüket, hogy számos szolgáltatásunk távolról (e-mailben, online) továbbra is elérhető.

További információk

 

Munkatársaink telefonon vagy emailen keresztül adnak felvilágosítást.
Kérdéseiket elektronikus levélben: plakat[kukac]oszk.hu, vagy a (+36-1) 487-8623 telefonszámon tehetik fel.

 

Tájékozódás a gyűjteményben

A gyűjtemény szerteágazó jellege és hatalmas állománya miatt gyűjteményrészeink különböző szintű feldolgozottsággal rendelkeznek. Törekvésünk az, hogy az 1712-től gyűjtött dokumentumokat a legkorábbiaktól haladva dolgozzuk fel a könyvtár online olvasói katalógusában és tegyük elérhetővé állományunkat az olvasók számára. Ennek során tematikus és dokumentumtípus szerinti gyűjteményrészeinket dolgozzuk fel folyamatosan. E mellett évente 35-40 ezer új dokumentummal gyarapodik állományunk. E kurrens anyagrész online feldolgozása egyelőre számos nehézségbe ütközik, így azok és általában az 1950 utáni állományrész még nem kereshető az elektronikus katalógusainkban. Ennek ellenére e nyomtatványok is bizonyos szinten kutathatók, mivel azok egyszerűsített, „levéltárszerű” feldolgozása folyamatosan megtörténik, mielőtt raktári elhelyezésre kerülnek. A katalógusokon és segédleteken kívül a gyűjteményről további felvilágosítást minden esetben munkatársaink adnak.

Katalógusok

Elektronikus katalógusok:
A Plakát- és Kisnyomtatványtár közel 4 millió önálló könyvtári egységből álló gyűjteménye folyamatos feldolgozás alatt áll. Az dokumentumaink ilyen módon rögzített adati alapvetően az OSZK online olvasói katalógusában kereshetők. A könnyebb és sikeresebb keresés érdekében az online katalógusban megtalálható gyűjteményrészeket itt külön is felsoroljuk. Emellett az eddig szisztematikusan fel nem dolgozott gyűjteményrészeken kívül, más, lehetségesen nálunk őrzött dokumentumokat is érdemes keresni az online katalógusban. Azokat a dokumentumokat, amelyekre nincs az online katalógusban találat, az olvasótermünkben található cédulakatalógusok, nyomtatott katalógusok, jegyzékek segítségével és a szaktájékoztatás alapján lehet továbbkeresni.

Dokumentumaink az online katalógusban:

 • Magyar grafikai plakátok 1885-1949 (a konkrét kereső-kifejezésen kívül, érdemes a grafikai plakát kifejezést is bármely kulcsszóként beírni külön keresőmezőbe, összetett keresésénél)
 • Ex librisek 1900 után (folyamatosan növekvő feldolgozottság), Diskay Lenke hagyatéka
 • Külföldi grafikai plakátok (19. század végétől 1945-ig)
 • Kisnyomtatványok 1712-1751 között (negyedrét), kisnyomtatványok 1712-1760 (nyolcadrét)
 • Kisnyomtatványok és aprónyomtatványok 1845-1860
 • 1848-49-es különgyűjtemény
 • 1956-os forradalom dokumentumai (szöveges plakátok, röplapok)
 • Képes levelezőlapok 1945 előttről (folyamatosan feldolgozás)
 • Ponyvák (18-20. század)
 • Falinaptárak (2007 után)
 • Kiállítási katalógusok

Online adatbázisok: