Dokumentumok igénylése – GYIK

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Mikes Kelemen Program keretében több százezer dokumentum érkezik Magyarországra. Az adományokat folyamatosan rendszerezzük, áttekintjük a nyilvántartásainkat, és elsősorban a nemzeti könyvtár hungaricagyűjteményét egészítjük ki. Ezt követően a megmaradt dokumentumokat csoportok szerint listákba rendezzük. Hungaricadokumentumainkat tartalmazó listáink közel hatszáz tételesek, nem hungaricalistáink közel száz tételesek, zenei listáink közel ötven tételesek. Ezekből válogatási és ingyenes megrendelési lehetőséget biztosítunk kizárólag hazai és határon túli könyvtáraknak (természetesen közgyűjtemények, képzőhelyek könyvtárainak is).

Az átadás-átvétel hivatalos bizonylattal történik.
Eladás, csere, vagy magánkönyvtár gyarapítása céljából a Programból nem igényelhetőek dokumentumok.

Az újabb listák elérhetővé válásáról a KATALIST-en értesítjük az érdeklődőket.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK:

Hogyan indítsam a megrendelést?

A kiválasztott dokumentumokat automatikusan megkapja a könyvtáram?

Meddig tudok válogatni egy jegyzékről?

Mikor tudom elvinni a megrendelt könyveket?

Kivel kell egyeztetnem a szállításról?

Hol tudom a megrendelt dokumentumokat átvenni?

  


 

Hogyan indítsam a megrendelést?

A dokumentumjegyzékeket tartalmazó aloldal a baloldali menüből vagy a képernyő jobb oldali sávjában látható lista címére kattintva érhető el.

A hungaricajegyzékekben „szépirodalom/szakirodalom”, és „hazai/külföldi megjelenésű” szempontok a nem hungaricadokumentumoknál a „szépirodalom/szakirodalom”, a zenei listáknál a „hazai/külföldi, illetve a hangfelvétel/kotta/egyéb szűrési lehetőség állítható be. A jobb áttekinthetőség érdekében csak nagyon rövid adatsorral jelenítjük meg a kiadványokat, de a „Részletek” linkek az OSZK NEKTÁR, illetve a nem hungaricadokumentumoknál a Worldcat adatbázisába vezetnek, ahol a bibliográfiai adatokat ellenőrizhetjük.

Kérjük, válassza ki a kívánt listát. Jelölje be a megrendelni kívánt összes tételt, majd kattintson a lap alján a „Rendelés ellenőrzése” gombra. Ekkor automatikusan kitöltődik a rendelési űrlap. Módosítani a listára visszalépve, az adott tétel jelölőnégyzetének átállításával lehetséges. A rendelési űrlap alatt, az igénylő könyvtár és a kapcsolattartó adatainak kitöltése után kattintson a „Megrendelem” gombra.

 

A kiválasztott dokumentumokat automatikusan megkapja a könyvtáram?

Amennyiben egy dokumentumot több könyvtár is igényel, akkor nem tudjuk biztosítani, hogy minden igénylő könyvtár megkapja a kért tételt. A megrendelés után, az igénylési határidő végét követően (legkésőbb a lista felkerülését követő harmadik hét végéig) e-mailben értesítjük arról, hogy mely dokumentumokat tudjuk a rendelkezésére bocsátani.

Azonos művek különböző példányai, teljesen különböző listákon is szerepelhetnek, hiszen olyan sorrendben kerülnek fel a jegyzékekre, ahogyan a feldolgozás során a kezünkbe kerültek. Javasoljuk, hogy folyamatosan, hétről-hétre figyelje az újabb listákat, és ha először esetleg nem járt szerencsével, a tétel ismételt felbukkanása esetén rendelje meg azt újra. A többkötetes dokumentumokat összegyűjtve, külön erre a típusra összeállított listákon közöljük.

 

Meddig tudok válogatni egy jegyzékről?

Az aktuális, teljes listáról a közreadást követő hét vasárnapjáig válogathat, majd a rendelések első körét lezárjuk és szétosztjuk a dokumentumokat. A megmaradt dokumentumokat „maradéklistákba” rendezzük és továbbra is rendelkezésre bocsájtjuk, így bármikor lehetőség van korábbi jegyzékekről is válogatni.

 

Mikor tudom elvinni a megrendelt könyveket?

A kérések alapján kigyűjtött anyagot raktározzuk, és egyedileg, e-mailen vagy telefonon egyeztetjük az elszállítás időpontját.

 

Kivel kell egyeztetnem a szállításról?

A Mikes Program koordinátorával, az alábbi lehetőségek közül választva:
E-mail: mikes@oszk.hu
Telefon: +36-70/396-41-00 +36-20/400-8876 (hétfő–péntek: 8.00–16.00 óra)

 

Hol tudom a megrendelt dokumentumokat átvenni?

A Mikes Program raktárának a címe: 1044 Budapest, Váci út 83. Ingyenes parkolási és teherlift használati lehetőség biztosított.