Dokumentumok igénylése – GYIK

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Mikes Kelemen Program keretében több százezer dokumentum érkezik Magyarországra. Az adományokat folyamatosan rendszerezzük, áttekintjük a nyilvántartásainkat, és elsősorban a nemzeti könyvtár hungarika-gyűjteményét egészítjük ki.

Ezt követően a megmaradt dokumentumokat kb. ötszáz tételes listákba rendezzük, válogatási és ingyenes megrendelési lehetőséget biztosítva kizárólag hazai és határon túli könyvtáraknak (természetesen közgyűjtemények, képzőhelyek könyvtárainak is).
Az átadás-átvétel hivatalos bizonylattal történik.
Eladás, csere, vagy magánkönyvtár gyarapítása céljából a Programból nem igényelhetőek dokumentumok.

Az újabb listák elérhetővé válásáról a KATALIST-en értesítjük az érdeklődőket.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK:

Hogyan indítsam a megrendelést?

A kiválasztott dokumentumokat automatikusan megkapja a könyvtáram?

Meddig tudok válogatni egy jegyzékről?

Mikor tudom elvinni a megrendelt könyveket?

Kivel kell egyeztetnem a szállításról?

Hol tudom a megrendelt dokumentumokat átvenni?

  


 

Hogyan indítsam a megrendelést?

A dokumentumjegyzékeket tartalmazó aloldal a baloldali menüből vagy a képernyő jobb oldali sávjában látható lista címére kattintva érhető el.

A jegyzékekben „szépirodalom/szakirodalom”, és „hazai/külföldi megjelenésű” szempontok szerint szűrés állítható be. A jobb áttekinthetőség érdekében csak nagyon rövid adatsorral jelenítjük meg a kiadványokat, de a Részletek linkre kattintva az OSZK NEKTÁR adatbázisába léphet, ahol a bibliográfiai adatokat ellenőrizheti.

Kérjük, válassza ki a kívánt listát. Jelölje be a megrendelni kívánt összes tételt, majd kattintson a lap alján a "Rendelés ellenőrzése" gombra. Ekkor automatikusan kitöltődik a rendelési űrlap. Módosítani a listára visszalépve, az adott tétel jelölőnégyzetének átállításával tud. A rendelési űrlap alatt, az igénylő könyvtár és a kapcsolattartó adatainak kitöltése után kattintson a „Megrendelem” gombra, hogy kérését megkapjuk.

 

A kiválasztott dokumentumokat automatikusan megkapja a könyvtáram?

Amennyiben egy dokumentumot több könyvtár is igényel, akkor nem tudjuk azt biztosítani, hogy minden igénylő könyvtár megkapja a kért tételt. A megrendelés után, az igénylési határidő végét követően (legkésőbb a lista felkerülését követő második hét végéig) e-mailben értesítjük arról, hogy mely dokumentumokat tudjuk a rendelkezésére bocsátani.

Azonos művek különböző példányai, esetleg még különböző kötetei is akár többször, teljesen különböző listákon is szerepelhetnek, hiszen olyan sorrendben kerülnek fel a jegyzékekre, ahogyan a feldolgozás során a kezünkbe kerültek. Javasoljuk, hogy folyamatosan, hétről-hétre figyelje az újabb listákat, és ha először esetleg nem járt szerencsével, a tétel ismételt felbukkanása esetén rendelje meg azt újra.

 

Meddig tudok válogatni egy jegyzékről?

Az aktuális, teljes listáról a közreadást követő hét vasárnapjáig válogathat, majd a rendelések első körét lezárjuk és szétosztjuk a dokumentumokat. A megmaradt dokumentumokat „maradéklistákba” rendezzük és továbbra is rendelkezésre bocsájtjuk, így bármikor lehetőség van korábbi jegyzékekről is válogatni.

 

Mikor tudom elvinni a megrendelt könyveket?

A kérések alapján kigyűjtött anyagot raktározzuk, és egyedileg, e-mailen vagy telefonon  egyeztetjük az elszállítás időpontját.

 

Kivel kell egyeztetnem a szállításról?

A Mikes Program koordinátorával, az alábbi lehetőségek közül választva:
E-mail: mikes@oszk.hu
Telefon:+36-20/400-8876 (hétfő-péntek: 8.00 – 16.00)

 

Hol tudom a megrendelt dokumentumokat átvenni?

A Mikes Program raktárának címe: 1106 Budapest, Maglódi út 6. Ingyenes parkolási és teherlift használati lehetőség biztosított.