Online hozzáférésű elektronikus dokumentumok beszolgáltatása

 

A hagyományos kiadványok kötelespéldányainak gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása mellett az Országos Széchényi Könyvtár feladatának tartja az online hozzáférésű elektronikus dokumentumok megfelelő kezelését is. E célból jött létre a Digitális Könyvtár (OSZK DK).
A Digitális Könyvtár gyűjtőkörébe az elektronikus könyveken túl beletartozik minden olyan dokumentumtípus, amely elektronikus formában tárolható és közérdeklődésre tarthat számot.

A beszolgáltató (vagyis az online hozzáférésű elektronikus dokumentum jogos tulajdonosa) eldöntheti, hogy a mű nyilvánosan hozzáférhető legyen-e, vagy csak dedikált hálózaton (ún. OSZK pontokon) lehessen szolgáltatni. Ezt a dokumentum beszolgáltatásakor lehet megadni.

Hogyan lehet beszolgáltatni a kiadványokat?
Első lépésben a kiadó (a beszolgáltató) regisztrálja magát a https://oszkdk.oszk.hu/beszolgaltatas/ oldalon a "Beszolgáltatók regisztrációja" linkre kattintva.
A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. A "Regisztrálás" gombbal el lehet küldeni az adatokat. Ezt követően az OSZK munkatársa hagyja jóvá a regisztrációt; erről a beszolgáltató az általa megadott e-mail címen kap értesítést.
Ezután következik a dokumentumok beszolgáltatása. A beszolgáltató a https://oszkdk.oszk.hu/beszolgaltatas/ oldalon az "Elektronikus dokumentum beszolgáltatása" linkre kattintva be tud lépni a saját azonosítójával és jelszavával, és feltöltheti a dokumentumokat. (Itt tudja módosítani a saját adatait is, és követheti az általa feltöltött dokumentumok útját.) A dokumentumok bevételezéséről szintén e-mailben kap majd értesítést.

Köszönjük együttműködését, és reméljük, hogy kiadványaival Ön is gazdagítja majd az OSZK DK gyűjteményét!